Select Page

TIP van PARDOES: ‘Mijn vaders draak ‘ – Ruth Stiles Gannett

De verteller in ‘Mijn vaders draak’ is een jongetje, dat vertelt over de belevenissen van zijn vader (Elmer), toen hij nog een kind was. Elmer ontmoet een oude kat en geeft hem iets te eten. Dan ontdekt hij dat de kat kan praten! Hij bespreekt met de kat dat hij later graag eens zou willen vliegen. Daar weet de kat wel een oplossing voor! Hij kent een plek, genaamd Wild Eiland. Daar zit een jonge draak. Deze wordt gevangen gehouden door een groep jungledieren die hem mishandelen en als taxi gebruiken om de rivier over te steken. Zijn vader gaat op reis om de draak te redden. En onderweg maakt hij van alles mee! Een tocht vol moed, vriendschap en vindingrijkheid.

Het is altijd leuk om eerst in een boek wat achtergrondinformatie te lezen over het ontstaan van het verhaal of de schrijver van het boek. In ‘Mijn vaders draak’ staat er achterin zo’n stukje. Daaruit leerde ik dat het boek een echte Amerikaanse klassieker is, uitgebracht in 1948 onder de naam ‘My Father’s Dragon’. Miljoenen kinderen over de hele wereld zijn met dit boek opgegroeid en kennen dit verhaal.

De kleine originele tekeningen uit 1948 werden opgenomen, maar er werden ook nieuwe kleurrijke en paginagrote illustraties aan toegevoegd, die naadloos aansluiten bij het verhaal. Wanneer je alle prenten nader bestudeert, vind je details uit het verhaal terug zoals krokodillen die een lolly eten.

Het boek heeft een heel mooie in het oog springende cover met gouden drakenvleugels, een gouden maan en gouden sterren. Als je het licht op de omslag laat invallen, komt de cover echt tot leven. Ik vind dit een heel mooie vondst en ook heel prachtig en fijn afgewerkt.

Hoewel het eruit ziet als een prentenboek, is het een heus voorleesverhaal. En het is zo spannend en verrassend dat je maar wat graag door blijft lezen. Ik kon het in ieder geval niet neerleggen totdat ik het uit had, want in elk hoofdstuk gebeurt er weer iets bijzonders.

550×758 (1)