Select Page

AVI-leesniveau: word AVI wijzer

Hoe vind je een boek dat goed aansluit bij het leesniveau van jouw kind? Dat is een belangrijke vraag, want als kinderen boeken lezen die te gemakkelijk of te moeilijk zijn, dan verliezen ze snel hun interesse. Daarom is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Het AVI-systeem is daarvoor een praktisch hulpmiddel. In deze blog lees je hoe het systeem werkt en vind je een handig schematisch overzicht volgens het AVI-leesniveau. 

AVI-leesniveau

Wat is AVI? 

AVI is de afkorting van ‘Analyse Van Individualiseringsvormen’. Op school wordt gemeten hoe de leesontwikkeling van een kind zich ontwikkelt. Er wordt een analyse gemaakt van het niveau waarop een kind leest. Dat noemen we dan het AVI-leesniveau.

 

Wat is een AVI-leesniveau? 

Het AVI-leesniveau of AVI-niveau geeft aan welk niveau van leesvaardigheid een kind op een bepaald moment heeft bereikt. Voor de aanduiding
van het AVI-niveau gaat men uit van gemiddelden. Het is dus best mogelijk dat een kind sneller of langzamer leest dan het
gemiddelde AVI-niveau dat de meeste kinderen op dat moment hebben.

Per AVI-niveau worden er in een tekst extra letters, klanken en lettercombinaties geïntroduceerd. Het begint heel eenvoudig met korte woorden van één lettergreep en niveau per niveau worden de zinnen langer en de woordsoorten complexer.

Voor beginnende lezers (eerste en tweede leerjaar) hebben AVI-boeken een grote meerwaarde, omdat ze aansluiten bij de
woordpakketten die op school worden aangereikt en omdat ze net die tekstkenmerken bevatten die het kind op een bepaald
niveau al kent.

 

Hoe zijn de AVI-leesniveaus ingedeeld? 

Er zijn in totaal 12 AVI-leesniveaus. Het begint bij AVI Start in het eerste leerjaar en het eindigt bij AVI Plus in het zesde leerjaar.
De benaming van de niveaus is heel duidelijk en simpel, zodra je weet hoe het in elkaar zit:

  • Elk niveau bestaat uit een letter (M of E) en een cijfer:
      • M staat voor midden
      • E staat voor eind.
  • Het cijfer verwijst naar het leerjaar van je kind, maar volgt hier de Nederlandse indeling in groepen.
    In Nederland gaan kinderen pas naar school als ze vier zijn, en dan beginnen ze in ‘groep 1’. Wat bij ons de derde kleuterklas is, heet in Nederland ‘groep 2’. En wat bij ons het eerste leerjaar is, is in Nederland ‘groep 3’, enzovoort.
      • AVI-niveau M3 verwijst naar het gemiddelde leesniveau van een kind in het midden van groep 3, dus in het midden van het eerste leerjaar.
      • AVI-niveau E3 verwijst naar het gemiddelde leesniveau van een kind op het eind van groep 3 (dus op het eind van het eerste leerjaar). En zo telt het hele systeem verder, telkens met de M van midden en de E van eind.

 

Het AVI-leesniveau: een schematisch overzicht

 

België Nederland AVI-niveau
Eerste leerjaar Groep 3  AVI Start
Eerste leerjaar Groep 3  AVI M3
Eerste leerjaar Groep 3  AVI E3
Tweede leerjaar Groep 4  AVI M4
Tweede leerjaar Groep 4  AVI E4
Derde leerjaar Groep 5 AVI M5
Derde leerjaar Groep 5 AVI E5
Vierde leerjaar Groep 6 AVI M6
Vierde leerjaar Groep 6 AVI E6
Vijfde leerjaar Groep 7 AVI M7
Vijfde leerjaar Groep 7 E7
Zesde leerjaar Groep 8 Plus

 

Welk AVI-boek moet je dan kiezen? 

Meestal kan de klasleerkracht of de zorgcoördinator van de school je vertellen welk AVI-leesniveau je kind heeft. Weet je niet welk AVI-niveau je kind heeft, dan kun je het gemiddelde niveau kiezen dat overeenstemt met het moment van het schooljaar (M of E) en het leerjaar waar je kind in zit.
Bijvoorbeeld: zit je kind in het tweede leerjaar en is het januari, dan kies je een boek met AVI-niveau M4.

Twijfel je over het AVI-niveau dat je moet kiezen en heb je je kind bij je, dan kun je je kind de vijfvingertest laten doen:

AVI niveau: doe de vijfvingertest

  • Lees een blad uit dit boek. Bij elk woord dat je niet kunt lezen of niet begrijpt, steek je een vinger op.
  • Klaar met lezen? Tel je vingers.
  • Stak je meer dan vijf vingers op? Dan is dit boek nog te moeilijk voor jou en kies je best een boek met een AVI-niveau lager.

 

 

 

 

En wat is CLIB? 

Op de achterkant van een AVI-boek zal vaak een roostertje staan waarop je niet alleen het AVI-leesniveau kunt zien, maar ook het CLIB-niveau.

Pardoes - CLIB

CLIB verwijst naar begrijpend lezen: hoe moeilijk is de tekst inhoudelijk? Het CLIB-niveau hoeft niet overeen te stemmen met het AVI-niveau en kan soms een niveau hoger of lager liggen.

 

 

 

 

Net nu het wat duidelijker werd: AVI-leesniveau oud en nieuw

Het hierboven uitgelegde Nederlandse AVI-systeem is tegenwoordig het meest gebruikte. Maar er zijn ook uitgevers die nog gebruik maken van het oude, Vlaamse AVI-systeem, dat genummerd is van AVI 1 tot AVI 9 plus.
Als je een boek met deze oude AVI-nummering tegenkomt, is het handig deze omzettabel te gebruiken:

 

AVI leesniveau van oud naar nieuw

 

Heb je nog vragen?

Vraag dan advies aan onze medewerkers. Zij helpen je graag bij jouw zoektocht naar het ideale boek voor jouw kind.
Bij Pardoes hebben we een uitgebreid aanbod aan kinder- en jeugdboeken volgens AVI-leesniveau. Ontdek hier ons aanbod, of nog beter … kom gewoon even langs.

Tot snel, bij Pardoes!